• 29 December 2023

(FOTO) Eveniment final în urma finalizării a 17 proiecte în sudul Moldovei

giz new.png

Pe 27 decembrie 2023, evenimentul final a avut loc online în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept și a mecanismelor anticorupție în Republica Moldova”, care era implementat din iulie 2022. Datorită proiectului, 17 organizații obștești din sudul Moldovei au fost finanțate pentru a implementa activități de conștientizare cu privire la efectele negative a corupției.

Managerul de proiect la nivel național, Janine Baudach, și-a exprimat recunoștința pentru cooperarea fructuoasă, a remarcat varietatea activităților proiectului, și-a exprimat speranța pentru continuarea activității consiliilor anticorupție create, precum și pentru faptul că participanții la proiect vor promova activitățile și ideile anticorupție în viitor în comunitățile lor.

Coordonatorul proiectului pentru regiunea de sud, directorul executiv al Asociației Publice Centrul European „Pro-Europa” din Comrat Snejana Caledji a moderat evenimentul online. Ea a subliniat modul în care fiecare organizație a fost dedicată promovării mesajului anticorupție al proiectului, a desfășurat activități creative pentru a-i implica și a-i interesa pe tineri și a contribuit la dezvoltarea comunităților lor.

Expertul și directorul Institutului pentru Dezvoltare Economică Regională „REDI” Alla Levitskaia a prezentat rezultatele întăririi capacității instituționale a 17 ONG-uri care au participat la proiect. Toți au trecut printr-o serie de training-uri dezvoltate de experți proiectului, și-au consolidat cunoștințele în domeniul anticorupție și au primit sprijin în alinierea documentației lor la standardele internaționale și naționale.

Ținând cont de constrângerile de timp, în cadrul evenimentului final, ONG-urile din Basarabeasca, Cahul, Comrat și Cimișlia au prezentat rezultatele proiectelor lor.

Imaginea acoperirii globale a proiectului este următoarea:

· 11 raioane (8 raioane - Sud, 3 raioane - UAT Găgăuzia);

· 13 orașe;

· 73 de sate si comune.

Au fost implementate 11 proiecte în domeniul educației, 3 proiecte în domeniul sănătății, 2 în domeniul siguranței alimentelor și 1 proiect legat de crearea consiliilor locale pe transparență.

Beneficiarii direcți ai proiectului au fost 14 780 bărbați, 13 986 femei, iar zeci de mii de moldoveni au fost informați indirect.

În cadrul a 17 proiecte, au fost organizate 182 de sesiuni de informare, traininguri și mese rotunde, au fost realizate 9 480 de broșuri, 19 videoclipuri, 5 ghiduri, 67 de reportaje, vox populi și 19 spectacole de Teatru Social.

Proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” a fost cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Sud partenerii al proiectului au fost „Pro-Europa” împreună cu „REDI”, care au implementat proiectul „Sprijinirea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunea Sud a Republicii Moldova”.

logo rom we.png



Яндекс.Метрика